Architect aan het woord

Architect Ab Veerbeek van Roggeveen & Piso architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van CottagePark. Hij maakte het stedenbouwkundig plan én ontwierp de woningen. Hoe hij tot de opzet en architectuurstijl kwam, leest u in het artikel dat we maakten naar aanleiding van een goed gesprek dat ging over inspiratie, trots en verbinding.

CottagePark ligt op één van de mooiste plekjes van Waddinxveen. Besloten, intiem en omringd met groen en water. Prachtig. Over de Dreef ben je zo in het winkelcentrum. Daarbij vormt de wijk de entree naar Park Triangel. Hier moest iets bijzonders komen. Een plek die bezoekers, bewoners en voorbijgangers verleidt en verbindt.

Woningen met eigen karakter en samen een prachtig ensemble

Architect Ab Veerbeek van Roggeveen & Piso architecten zette zijn handtekening onder CottagePark. Hij maakte het stedenbouwkundig plan én ontwierp de woningen. “Erg fijn dat we als bureau beide zaken mochten oppakken, want hierdoor ontstaat een wijk die in zijn totaliteit klopt en waar de architectuur optimaal tot zijn recht komt.”

Dat dit architectenbureau het ontwerp maakte, zal je niet verbazen als we vertellen dat Roggeveen & Piso gevestigd is in CottagePark. Het bestaande gebouw aan het toekomstig, ovale plantsoen wordt in iets aangepaste vorm gehandhaafd. De betrokkenheid bij de locatie en de passie voor het architectenvak is bijna tastbaar, als Ab gaat vertellen.

Geïnspireerd door Tudor

“Jaren geleden werden we gevraagd om voor Tudorpark in Hoofddorp een beeldtaal te ontwerpen aan de hand waarvan de ontwikkeling verder vorm zou krijgen. Als we er nu rondlopen, zien we onze signatuur terug en dat maakt trots. We vinden het fantastisch dat we nu de kans krijgen om de door ons bedachte beeldtaal uit te werken in woningontwerpen. Deze 16e-eeuwse stijl is in heel Europa te zien en past naar ons idee daarom ook heel goed in een nieuwbouwwijk op zo’n centrale plek in het land. Kenmerkend voor de Tudorstijl zijn de dwarskapjes, waardoor een spannende kappenspel ontstaat, het vakwerk in de gevel, de markante schoorstenen en slanke roedeverdeling.”

Als een prachtig boeket
In CottagePark komt een grote verscheidenheid aan woningtypes. Van vrijstaande woningen tot huur- en koopappartementen, rijwoningen en twee-onder-een-kapwoningen, je ziet het hier straks allemaal. Door de rijke detaillering krijgt elk huis een sterk eigen karakter. Soms zijn het twee huizen die samen een statement maken en zelfs het appartementengebouw oogt met zijn bescheiden hoogte en vorm als een statige villa. Er is bijna geen huis hetzelfde en toch straalt CottagePark als een eenheid rust uit.

Ab: “Door dezelfde details en steenkleuren steeds op een andere manier toe te passen, ontstaat er eenheid in verscheidenheid. Zie het als een boeket waarin de bloemen los van elkaar prachtig zijn, maar samen een nog mooier geheel vormen.”

Meer dan bijzonder
“Dat we straks met ons architectenbureau gevestigd zijn in een wijk die onze signatuur draagt, vinden we meer dan bijzonder. We kijken ernaar uit om straks ook hier een rondje te lopen en te zien hoe bewoners genieten van wonen in een wijk die wij ontworpen hebben.”

Verrassend perspectief
CottagePark heeft gebogen, statige lanen en in het hart van de wijk komt een mooi, ovaal hof. Precies zoals dat ook in de oud-Engelse dorpen te zien is. Door de parkeerplaatsen een plek in het groen te geven, domineren ze het straatbeeld niet en zal de fraaie architectuur continu de aandacht opeisen.

“Het leuke van speelse opzet is dat je telkens verrast wordt door een ander perspectief. Je kunt de wijk binnenkomen via de rotonde bij de Verlegde Dreef of via de Dreef. De woningen aan de Dreef zijn – net als de lintbebouwing verderop aan de Dreef – bereikbaar via een brug over het water. Hiermee sluit de nieuwbouw mooi aan bij het landelijke karakter van dit bijzondere stukje Waddinxveen.” De ligging van het plan is vergelijkbaar met een eiland. Hier kom je alleen gericht naar toe; omdat je hier zelf woont, of een familielid, vriend of kennis. Dit maakt het een extra plezierige woonlocatie. Bewoners creëren hier straks met elkaar een buurt waar de auto te gast is en kinderen alle ruimte genieten om onbezorgd op te groeien en buiten te spelen. 

Makelaars

0182 613 822
070 308 46 56

Project van CTN
Consortium Triangel Noord: